Spravi v red osebne finance

Imeti urejene osebne finance v smislu snežne kipe, ki raste in raste tekom življenja je zagotovo “sveti gral” slehernega posameznika.

Stalno se spopadamo s težavo, da nam vsi preveč jemljejo v primerjavi s tem koliko zaslužimo. S tem lahko pridemo do enostavnega zaključka, da ima ta vrv pravzaprav le dva konca. Eden je dohodkovni, ki nam pomaga snežno kepo večati in drugi odhodkovni, ki nam snežno kepo neprestano tali.

Zanimivo je, da ima večina enake težave saj se čez čas nekako pokaže, da z večjimi dohodki pridejo tudi večje potrebe in posledično večji odhodki.

Sam se ves čas trudim “snežno kepo” večat. Obiskujem razne seminarje. Stalno sem v lovu za zanimivimi zgodbami posameznikov, ki opisujejo trnjevo pot do svojih uspehov. V preizkušanju teh receptur pa pogosto pridem do zaključka, da bi bilo pravzaprav vseeno, če ne bi počel v življenju poleg osnovne službe nič dodatnega. Pred leti se mi je celo zgodilo, da sem z grozo ugotovil, da bi bilo sladko brezdelje v udobju domačega kavča celo bolj donosno. Ufff….bolečina.

Ugotavljam, da se resnična moč te raziskovalne avanture skriva v tem, da neopazno rastemo in se bogatimo. V udobju domačega kavča se samo od sebe to verjetno ne bi zgodilo, saj v strele iz jasnega ne verjamem. Največ sem pridobil s tem, da sem postal finančno pismen. Bilo je težko, ker nisem vedel kje naj to snov začnem študirat. Vsi samo razlagajo kako fino bi bilo, če bi nas teh vrlin naučili že v šoli. Vprašanje pa je, katere vrline imajo pri tem v mislih. Nihče ne pove kje zagrabit bika za roge.

Večina se prvič nezavedno sreča s težavo finančne nepismenosti, ko zasluži svoj prvi “resen” denar in potem ne ve kaj bi z njim. Kupček pa raste in raste. Nekaterim hitreje, drugim počasneje. V nekem momentu povprašaš po nasvetu svoje bližnje in kasneje kakšnega finančnega svetovalca. Vsak napenja vrv v svojo smer in vsi so prepričljivo iskreni. Bankir bo rekel “daj ga meni za par let”. Spotoma te bo drugi po digitalni poti cukal za rokav in te poskušal zvabit v kakšen vzajemni sklad in tretji v naložbeno zavarovanje. Uff …. glavobol, koliko drobnega tiska vsepovsod! Koliko variant med katerimi se je težko znajti. Uspeh je že, če si si uspel napravit seznam vseh opcij, da se potem odločiš za najboljšo. Pa ste res izbrali najboljšo? Po katerih kriterijih pa ste izbirali? Ali so vas ponudniki seznanili z vsemi parametri enačbe?

Na srečo slovenski prostor premore nekaj posameznikov, ki neodvisno od finančne industrije poskušajo ljudi usmerit na pravo finančno pot. Če se torej na poti finančne pismenosti izgubljate v megli, ne boste zgrešili, če si preberete sledeči dve knjigi.

 

Naša družina upravlja s financami tako kot da gre za podjetje. Odkar upravljamo finance po teh načelih, se po svetu sprehajam z nasmeškom na obrazu in ne gane me nobena kriza, borzni balončki ipd. Moj fokus je sedaj le še na dohodkovni strani, kjer si prizadevam ustvarit čim več virov različnih prihodkov.

Prvo pravilo, ki se ga držim je, da imamo družinske finance pod strogo kontrolo. To pravilo smo uveljavili povsem slučajno potem, ko smo si s pomočjo ogromnega posojila zgradili sanjski dom. Ko je bila ta zgodba zaključena, se je začel boj za čim prejšnje poplačilo posojila in boj z neplaniranimi izdatki.

Vsak konec meseca tako izpolnimo excel tabelo, ki nam kot kompas kaže kakšna je naša finančna slika in kam pluje naša ladja.

Tabela ima dva dela. Prvi se nanaša na finančno sliko in drugi na spremljanje porabe hišnih porabnikov. Vas zanima razlog? Kljub temu, da imamo vse avtomatizirano v smislu oddaje stanja števcev, se je to izkazalo kot zelo koristno. Na primer …. v zamrzovalni skrinji je crknil termostat in višja poraba je bila še v istem mesecu zaznana. Ob menjavi vodovodnih cevi so v vasi pogosto odpirali in zapirali vodovodno omrežje. Zaradi sprememb tlaka v cevi se je snela podzemna alkatenska cev, ki vodi do zunanjega vodnjaka. Posledično je bil par dni vodni števec zelo živahen. Omenjen nadzor porabnikov je naše finančne izdatke precej omejil.

Če ste sedaj tudi sami spoznali kako pomembno je imeti stalni pregled nad svojo finančno sliko, predlagam, da si tako tabelo napravite tudi vi. Če želite, vam lahko pošljem vzorec moje tabele. Spodaj vpišite na kateri mejl naj vam jo pošljem.

    2017-09-08T18:19:24+00:00